x Zoeken
 • Duizeligheid

  Last van duizeligheid? Iedereen is wel eens duizelig geweest. Duizeligheid is een algemeen probleem, vooral onder oudere volwassenen. Voor mensen boven de 65 is duizeligheid één van de meest voorkomende redenen voor bezoek aan de huisarts. Ongeacht de oorzaak van duizeligheid, is het het beste om zo snel mogelijk hulp te krijgen.

Home > Specialisaties > Duizeligheid

Duizeligheid

Wij krijgen als mens voortdurend informatie binnen over de ruimte waarin wij ons bewegen en de positie (houding)  die ons lichaam daarin inneemt.

Deze informatie krijgen wij binnen via de volgende zintuigsystemen.

 1. -Het evenwichtsorgaan-dit geeft ons informatie over de stand en de beweging van ons hoofd
 2. -De ogen-deze geven ons directe informatie over de ruimte om ons heen en de beweging van ons zelf of de omgeving.
 3. -het diepe bewegings/houdingsgevoel (propriocepsis). Dit geeft ons de informatie die komt uit  oa.  spieren, pezen en gewrichten over onze lichaamshouding en beweging in  onze gewrichten.  Mn de informatie  uit de nek , de kaak en de benen/voeten zijn hierin belangrijk.

In de hersenen komt al deze informatie samen  en worden we ons bewust  van onze houding en balans. Hiermee passen we ook onze balans aan als we bijvoorbeeld lopen en staan. (het evenwicht)

Wanneer 1 van deze systemen niet goed werkt krijgen de hersenen verkeerde informatie en ervaren we het  gevoel van duizeligheid.

Duizeligheid kan zich uiten in  draaiduizeligheid, het gevoel van licht in het hoofd zijn of flauwtes en  evenwichtsstoornissen.

Er zijn vele oorzaken  van. duizeligheidsklachten die liggen in de bovengenoemde systemen. Daarnaast kunnen spanning en stress evenals cardiovasculaire  problemen ook duizeligheid veroorzaken. In een aantal gevallen zal de oorzaak ook onbekend zijn.

 

Wij behandelen in onze praktijk diverse soorten duizeligheid.

 

 1. BPPD (benigne paroxysmale positie draaiduizeligheid)

Dit kenmerkt zich door een acute draaiduizeligheid welke ontstaat door bewegingen van het hoofd. De klachten ontstaan vaak op korte termijn en kunnen als zeer heftig ervaren worden. Ook kan er een misselijkheid bij optreden.

De oorzaak ligt hierbij in “zwevende oorkristallen” in het evenwichtsorgaan. De klachten kunnen echter zeer goed behandeld worden.

De behandeling:

 • Repositie Manoeuvre  van BPPD. Het herpositioneren van de oorkristallen in het evenwichtsorgaan. Dit gebeurt door het maken van een manoeuvre waarbij in een serie handelingen het lichaam( en hoofd) door door de therapeut gekanteld en gedraaid wordt. Vaak gebeurt dit door de Epley manoeuvre.
 • Oefentherapie: gericht op het verminderen van duizeligheid en verbeteren van het evenwicht. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd, en lichaamsbewegingen die bedoeld zijn om duizeligheid te provoceren. Hiermee wordt het herstel van het evenwichtsgevoel in de hersenen versneld.
 • Algemene balans- en evenwichtstraining in combinatie loopoefeningen.
 1. Cervicogene duizeligheid

Deze vorm van duizeligheid uit zich in als een licht gevoel in het hoofd en/of een onstabiel gevoel. Deze duizeligheid kan minuten tot uren aan houden. Vaak gaat deze vorm samen  met hoofdpijn en of nekklachten en  een wazig zicht.  De oorzaak ligt in een functiestoornis van de nekgewrichten of verhoogde spanning van  de nekspieren. Dit kan  spontaan gebeuren maar ook  na bijvoorbeeld een val of ongeval als whiplash.

 

Behandeling:

 • Manuele therapie waarbij de functiestoornissen in de nek worden hersteld.
 • Oefentherapie waarbij de (lichaams)houding en de stabiliteit in de nek wordt hersteld.
 • Oogtraining: training van de oog coördinatie icm van verschillende nekhoudingen ter verbetering (herstel) van het cervicooculair reflex (oognekreflex)
 • Oefentherapie:gericht op het verminderen van duizeligheid en verbeteren van het evenwicht. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd, en lichaamsbewegingen die bedoeld zijn om duizeligheid te provoceren. Hiermee wordt het herstel van het evenwichtsgevoel in de hersenen versneld
 1. Neuritis vestibularis

Neuritis vestibularis (ontsteking van het binnenoor) kenmerkt zich door acute heftige draaiduizeligheid.  Deze neemt langzaam  in de loop van dagen tot weken weer af. Je voelt je doorgaans ernstig ziek en ligt de eerste dagen het liefst op bed. In het begin gaat de draaiduizeligheid vaak gepaard met misselijkheid en braken. Na de heftige duizeligheid volgt een periode van onstandvastigheid, geleidelijk overgaand in een enigszins onzeker gevoel bij snelle hoofdbewegingen. Vaak hebben patiënten in de weken of maanden hieraan voorafgaand een verkoudheid doorgemaakt. De diagnose wordt meestal door de huisarts of een specialist gesteld.

 

Behandeling:

 • Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de klachten weg kunnen nemen. Net als bij griep is de eerste dagen bedrust geïndiceerd, . Dit kan eventueel met medicatie  tegen de misselijkheid. Hierna  moet je zo snel mogelijk gemobiliseerd worden. Hierdoor krijgt het lichaam training om de uitval te compenseren waardoor de klachten sneller verdwijnen. Indien de klachten blijven aanhouden, kan de fysiotherapeut door middel van vestibulaire revalidatie verbetering geven.