x Zoeken
  • Manueel therapie

    Manuele therapie is een behandelmethode die zich richt op onderzoek en behandeling van klachten van het bewegingsapparaat en met name de wervelkolom.

Home > Specialisaties > Manueel therapie

Wat is manueel therapie

Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo’n stoornis van het gewricht wordt ook wel ‘functiestoornis’ genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en vaak pijnlijk waardoor een bepaalde dwangstand in een gewricht kan ontstaan. Door verkramping van spieren en door afname van de weefseldoorbloeding kan de pijn ook uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manueel therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verholpen of worden verminderd.

De manueeltherapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueeltherapeut deze behandelingen aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Deze opleiding duurt 4 jaar. De manueeltherapeut is door zijn opleiding in staat gewrichtsstoornissen met de daarbij behorende problematiek te onderzoeken en te behandelen.

Klachten

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in de gewrichten kunnen door de manueeltherapeut positief beïnvloed worden. Daarbij kunt u denken aan:

  • Hoofd- en nekpijn
  • Nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling.